Dé Nederlandse inspiratiepodcast voor vrouwen die avontuurlijker willen leven!

Cart

Press Enter / Return to begin your search.

Tips om veilig alleen op (micro) avontuur te gaan

Afgelopen maandag vond de eerste online Masterclass Female on the Trail plaats, waarbij Shanna Bussink, Myra de Rooy en ondergetekende een groep avontuurlijke vrouwen (in spe) inspireerden om veilig alleen als vrouw op pad te gaan. We hebben ontzettend veel besproken, maar het leek me handig nog even wat korte tips en tools mee te geven die ik zelf in de praktijk gebruik om me veilig te voelen als vrouw wanneer ik solo op avontuur ga. Veel leesplezier!

1. Laat iemand weten waar je bent

Een van mijn favoriete manieren om zelfverzekerd op pad te gaan, is door iemand anders te laten weten waar ik ben. Voordat ik vertrek geef ik (meestal aan mijn vriend) via whatsapp door waar ik ga wandelen, welke route ik ga doen en wanneer ik verwacht terug te zijn. Ga ik onverwacht op pad en weet ik niet welk pad ik ga volgen, dan deel ik regelmatig mijn locatie of soms zet ik zelfs mijn live-locatie aan zodat ik te volgen ben. Ik heb een zeer ruim T-Mobile sim-only abonnement met binnen Nederland onbeperkt internet en in de EU 12 GB mobiel internet zodat ik dit zonder problemen kan doen, zonder dat mijn GB’s op raken. Alleen al de gedachte dat iemand weet waar ik ben, mocht er wat dan ook fout gaan, bezorgt me een veilig gevoel.

In het buitenland, wanneer ik op een meerdaagse hike ga waar geen bereik is, spreek ik vaak af met iemand van mijn Airbnb of andere locals dat ik het laat weten wanneer ik weer van de trail ben. Of desnoods laat ik het aan mijn thuisblijvers weten. Sowieso koop ik wanneer ik langer dan een week of twee in een ander land ben ook een lokaal sim-only pakket. In Nieuw-Zeeland vaak bij Vodafone (die hebben een travel simcard) en in Amerika koos ik meestal voor een sim only van AT&T.

Als iemand maar weet waar je bent en wanneer ze je terug kunnen verwachten.

Alleen op de Greenstone Caples Track in Nieuw-Zeeland

2. Bereid je voor op wat je tegenkomt

Waar ik ook ga wandelen, ik zorg altijd dat ik een kaart van de route of een overzichtskaart bij me heb en dat ik van tevoren weet hoe de route ongeveer loopt. In Nederland komt dit er meestal op neer dat ik bij een paaltjesroute bijvoorbeeld een foto maak van het informatiepaneel aan het begin van de route. In het buitenland zorg ik altijd dat ik een wandelkaart heb, of dit er nu eentje van de lokale VVV of een topografische kaart is, hangt van de bestemming en lengte van de wandeling af. Ik gebruik de kaart niet alleen om de route te vinden, maar ook om me voor te bereiden. Oftewel: moet ik veel hoogtemeters maken, moet ik rivieren doorsteken, wat kan ik landschappelijk verwachten en zijn er mogelijke obstakels onderweg zijn zaken waarop ik me graag van tevoren voorbereid.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Het kaartmateriaal van Zweden

3. Connect met anderen op de trail

Een van de dingen die tijdens de masterclass ook ter sprake kwam, is dat connecten met anderen op de trail heel waardevol kan zijn. Zo is het me in Nieuw-Zeeland al meermaals gebeurd dat ik alleen liep, maar dat er een tweetal vriendinnen dezelfde track met hetzelfde schema liep. Ik sprak dan met hen af dat ik voor ze uit zou lopen en dat ze alarm moesten slaan als ik ‘s avonds niet in de berghut was. Dit was nooit een probleem en heeft er zelfs voor gezorgd dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt. In berghutten heerst vaak een gemoedelijke sfeer en niemand zal er raar van opkijken als jij vraagt of ze jouw aanwezigheid in de gaten willen houden. Daarnaast is het voor mij altijd een hele fijne gedachte dat er nog iemand achter me loopt. Indien me iets overkomt waardoor ik niet verder kan, weet ik dat er iemand hulp in kan schakelen.

Blijf nooit als laatste op de trail achter, het weten dat er nog iemand achter je zit kan al heel rustgevend zijn.

Leestip: Alleen op avontuur van Lidewey van Noord

Op pad in het Zwarte Woud – de hoogtemeters checken!

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en helpt het je verder op jouw avontuur. Mocht je interesse hebben om aan te haken bij een van de volgende masterclasses, check dan hier de website.

Wil je meer lezen? Lees dan dit handige artikel van Jacomijn over veilig wandelen in de natuur. Of lees dit uitgebreide artikel over de Dutch Mountain Trail – een toffe trek in Nederland voor vrouwen!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *