Dé Nederlandse inspiratiepodcast voor vrouwen die avontuurlijker willen leven!

Cart

Press Enter / Return to begin your search.

Inspiratie voor een avontuurlijke en dankbare mindset

Een week geleden zat ik in de auto naar huis. Ik was met een vriendin gaan wandelen in het Deelerwoud, een prachtig plekje net ten noorden van Arnhem. Normaal gesproken kom je hier bijna niemand tegen en al helemaal niet op zondagochtend om 09:00u. Deze keer stond het parkeerterrein vol met auto’s en zonk de moed me in de schoenen toen ik aan kwam rijden.

Onderweg naar huis bedacht ik me hoe dankbaar ik ben dat ik mijn leven zo heb weten in te richten dat ik niet afhankelijk ben van zondagen om te gaan wandelen zodat ik de drukte zo goed mogelijk kan vermijden wanneer ik alleen op pad ga. Een bijzonder moment van dankbaarheid dat me ineens deed inzien dat dankbaar zijn voor wat er is helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Overal om me heen hoor ik vooral veel ontevredenheid over wat er niet meer kan. Niet naar de sportschool, niet naar een restaurant, niet op reis, niet naar een festival. Maar wat als je nu eens even vergeet wat er niet kan en je focust op wat er wel kan?

We zijn de laatste jaren natuurlijk enorm verwend met de vrijheid waarin we leefden. Een weekendje Barcelona voor een habbekrats, twintig verschillende soorten appels waaruit je kunt kiezen in de supermarkt, elke week uit eten met vrienden en elke maand een ander festival … voor velen van ons een ‘standaard’ waarbij we nauwelijks meer inzien hoe bijzonder het eigenlijk is dat we al deze mogelijkheden hebben.

En dan ben je ineens niet meer gewend om ‘nee, nu even niet’ te horen. Nu even niet reizen, nu even niet in een groep sporten, nu even niet uit eten en nu even niet feesten tot zonsopkomst. Toch zijn er nog talloze dingen die natuurlijk gewoon nog wel kunnen, niks kosten maar onbetaalbaar zijn als je er met de juiste mindset in stapt.

Enkele voorbeelden:
– Wandelen (altijd, overal en gratis)
– Fietsen (altijd en gratis, niet overal)
– Online je sportles volgen (er zijn zovéél goede workouts te vinden)
– Een zonsopkomst of zonsondergang kijken
– Bijkletsen met dierbaren op anderhalve meter afstand
– Eten bestellen en afhalen of laten thuisbezorgen
– Een borrel doen met je geliefde en een goede fles rode wijn op de veranda / in de tuin / op de bank
– Een nachtje (of twee) weg in eigen land. Ik logeerde vorige week in deze schattige tiny house op de Veluwe en genoot enorm
– Lief zijn tegen elkaar maar vooral ook tegen jezelf

Tegen iedereen die zichzelf steeds meer aan het kwellen is door de focus te leggen op dat wat niet kan wil ik graag zeggen: stop ermee! Je maakt het leven niet leuker voor jezelf op deze manier. Je krijgt maar één leven en het is aan jou om te besluiten wat je er mee doet. Ga je de rest van de tijd zitten mokken en je zielig voelen omdat je leven even anders loopt dan je wilt of kies je ervoor om de kleine dingen (opnieuw) te gaan waarderen?

Mocht je moeite hebben met het kiezen voor dankbaarheid, dan raad ik je aan dit boek te lezen. Deze dame overleefde Auschwitz en maakte daarna steeds opnieuw de keuze om te kiezen voor het leven, ondanks al het leed wat haar werd aan gedaan. Ik las het boek in 48 uur uit en deed me nog meer inzien hoe mooi het leven is, zelfs nu onze vrijheden wat beperkter zijn dan we gewend waren. Een echte eye opener op het gebied van keuzes maken en dankbaarheid vinden in de kleine dingen. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *