Dé Nederlandse inspiratiepodcast voor vrouwen die avontuurlijker willen leven!

Cart

Press Enter / Return to begin your search.

Review van Alleen op avontuur / Lidewey van Noord

Enkele maanden geleden werd ik door auteur Lidewey van Noord benaderd of ik interesse heb om een interview te doen voor haar boek in wording ‘Alleen op avontuur‘. We hebben een telefonisch gesprek en het resultaat ligt in oktober 2020 bij me in de brievenbus: een boek over wandelen in je eentje.

Eén van de onderwerpen die het vaakst voorbij komt in mijn podcasts en blogartikelen is het alleen op avontuur gaan. Zelf doe ik dit al jaren en is het voor mij inmiddels niet meer dan ‘normaal’ om zelfstandig op pad te gaan. Speciaal voor de solowandelaars die dit toch nog steeds wat spannend vinden, schreef Lidewey van Noord dit boek.

Voor het boek sprak ze met diverse experts op het gebied van wandelen in je eentje. Zo kom je mijn eigen ervaringen tegen en vertel ik wat mij er toe heeft aangezet om alleen op pad te gaan.

Wanda Catsman die ik sprak in de allereerste podcast over veilig alleen wandelen als vrouw wordt ook geïnterviewd. Ook kom je Shanna Bussink tegen, die je helpt bij je trektochtvoorbereiding en hierover sprak in de podcast. Maar ook sprak Lidewey met angstexpert Roanne van Voorst over het overwinnen van en omgaan met angsten tijdens je soloavontuur.

Ook internationale avonturiers zoals Cheryl Strayed en Rebecca Solnit komen regelmatig terug in het boek. Oftewel het is een persoonlijk verhaal van Lidewey gecombineerd met ervaringen van bekende en onbekende avonturiers.

Een preview van mijn bijdrage in ‘Alleen op avontuur’

De moed om bang te zijn

Eén van mijn favoriete hoofdstukken uit het boek is ‘de moed om bang te zijn’ waarin dieper in wordt gegaan op angsten. Niet alleen die van Lidewey maar ook die van Cheryl Strayed bijvoorbeeld. Het is volkomen normaal om af en toe angst te voelen als je alleen op avontuur gaat, zoals ook überavonturier Tamar Valkenier vertelt in deze podcast. Oftewel zoals Roanne van Voorst mij ooit vertelde: mensen die geen angst hebben zijn psychopaten.

Voor mij persoonlijk geldt dat angst hebben er een beetje bij hoort en dat het helemaal okee is om je soms niet op je gemak te voelen. De kunst is echter om hier mee om te kunnen gaan en, zelfs als je een angstig moment meemaakt, een volgende keer weer opnieuw op pad te durven gaan.

Tips voor veilig alleen wandelen
Aan het einde van het boek geeft Lidewey nog enkele tips om veilig alleen te wandelen die wellicht van pas kunnen komen tijdens je volgende soloavontuur. Alhoewel je geen enkel risico volledig kunt uitsluiten, is het wel handig om deze tips in je achterhoofd te houden en indien nodig toe te passen op je avonturen.

Is dit boek leuk voor jou?
Ik denk dat dit boek vooral interessant is voor zij die het lastig, spannend of eng vinden om alleen op pad te gaan en hier meer over willen leren en lezen. Het boek bundelt de ervaringen en tips van doorgewinterde avonturiers die inspireren om eens de stap van het solo wandelen te maken. Wandel je al graag alleen en/of heb je hier geen moeite mee, dan is het vooral een leuk boek om andermans ervaringen in te lezen.

Ik als bookjunkie en expert op het gebied van alleen wandelen kende nagenoeg alle verhalen van anderen al (incl. genoemde artikelen) en vond vooral de toevoegingen van Lidewey zelf de moeite waard.

Bestel het boek hier:

Over de auteur

Lidewey van Noord (1985) schreef meerdere boeken waaronder Pellegrina, Terug naar de natuur en Ontdek Colombia. Op haar solotochten in de Italiaanse Apennijnen kwam ze al haar angsten tegen, die haar inspireerden om dit boek te gaan schrijven. Bezoek voor meer informatie haar website.

Podcast!
Ergens de komende weken gaan Lidewey en ik in de podcast verder in gesprek over het boek. Zodra de podcast live staat, zal ik hem hier toevoegen.

Voor nu kun je vast de volgende podcasts luisteren of artikelen lezen:
Podcast #1 Wanda Catsman over veilig alleen wandelen als vrouw
Podcast #3 Shanna Bussink over een goede voettochtvoorbereiding
Podcast #11 Roanne van Voorst over angsten en uitdagingen
De leukste boeken voor avontuurlijke vrouwen
Mijn persoonlijke tips voor veilig alleen wandelen als vrouw (op We12travel)