Dé Nederlandse inspiratiepodcast voor vrouwen die avontuurlijker willen leven!

Cart

Press Enter / Return to begin your search.

Deze boeken voorzien je gegarandeerd van een flinke dosis wanderlust!

De herfst is begonnen! De dagen worden korter, de temperaturen lager. De hoogste tijd dus om zwoele lange zomer avonden in de achtertuin om te ruilen voor een kleedje en een boek bij de houtkachel.

Voor mij staat de herfst altijd in het teken van gas terug nemen en genieten van het leven op een wat ingetogener manier. Geen terrasjes met vriendinnen, geen wekelijkse kampeeravonturen in de buurt of verder weg. In plaats daarvan maak ik lange herfstwandelingen over de Veluwe, om me daarna op de bank te nestelen met een flinke kop dampende thee en een goed boek.

De booknerd in mij vindt het heerlijk om urenlang onder het genot van het getik van regen op het dak onder een kleedje op de bank te verdwalen in een andere wereld. De laatste jaren had ik weinig rust in mijn lichaam en het is dan ook niet voor niets dat ik steevast de afgelopen twee jaar opnieuw tegen een burnout aan hikte in het najaar. Dit najaar heb ik meer rust gevonden en heb ik me verzoend met het feit dat elk seizoen zijn eigen energieniveau met zich mee brengt.

In dit artikel deel ik mijn favoriete boeken voor avontuurlijke vrouwen met je. Van handige reisgids tot non fictie en alles daar tussenin. Veel leesplezier!

1. Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood
Met stip op één staat het boek ‘Mijn leven in de wildernis‘ van Miriam Lancewood. Ik ontmoette de Nederlandse Miriam, die je wellicht kent van Floortje aan het einde van de wereld, afgelopen najaar tijdens mijn reis door Nieuw-Zeeland. We namen deze podcast episode op en ik schreef daarnaast ook een artikel op mijn andere website over de ontmoeting.

Bestel Mijn leven in de wildernis op Bol.com of bij ebook.nl

2. World Trekking reisgids van Lannoo
Trektochten maken vormt een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik maakte inmiddels trektochten over de hele wereld (in alle continenten behalve Afrika) en geniet er keer op keer weer enorm van om te voet een andere wereld binnen te stappen. In het boek ‘World Trekking‘ staan maar liefst 50 trektochten over de hele wereld, waarvan ik er zelf 15 (deels) gedaan heb. Het is een heerlijk boek in groot formaat dat ik steeds opnieuw erbij pak op het moment dat ik even flink te behoefte heb aan wat inspiratie voor een volgende reis.

Bestel World Trekking hier

3. Wild – Cheryl Strayed
Heeft dit boek nog een introductie nodig? Vast niet! Ik weet dat er tegenwoordig ook veel haters zijn tegen dit boek en/of de film Wild, maar ik heb er in ieder geval enorm van genoten. Ik kan daarom ook niet wachten tot ik de dozen met boeken die nu in de opslag staan bij bekenden weer kan ophalen en het boek opnieuw kan gaan lezen!

Bestel Wild hier

4. Wild by Nature – Sarah Marquis
Iemand dit nog een stapje verder gaat op het gebied van avontuur dan Cheryl Strayed is de Zwitserse Sarah Marquis, die te voet een tocht maakt van Siberië naar Australië. Hierin vertelt ze over ‘Wild by Nature‘. Over slangen in je rugzak en het volgen van je hart naar de outback. Het boek is overigens niet naar het Nederlands vertaald, ik las de Engelse versie.

Bestel Wild by Nature hier

5. Handboek Oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger – Ilse Verkaart
Als je werkelijk op avontuur wilt gaan, stop dan je GPS weg en ga aan de slag met kaart en kompas. Persoonlijk vind ik diverse oriëntatie skills onmisbaar voor avontuurlijke vrouwen en daar zijn kaart en kompas een belangrijk onderdeel van. Het handboek werd geschreven door Ilse Verkaart en haar partner, haar tips en tricks zijn terug te luisteren in deze podcast.

Bestel het Handboek Oriëntatie hier

6. Niet de race maar de reis – Jolanda Linschooten
Ik denk dat we Jolanda Linschooten wel mogen roemen tot de koningin onder de avontuurlijke vrouwen in Nederland. Ik maakte voor het eerst kennis met haar werk net voor mijn eerste Alaska reis in het boek ‘Keerpunt Alaska’ en las onlangs het boek ‘Niet de race maar de reis‘ waarbij ze al trailrunnend van het meest zuidwestelijke punt naar het meest noordoostelijke punt van Groot Brittannië reist. Mooi vind ik ook hoe ze haar angsten (die we waarschijnlijk allemaal zullen herkennen als vrouwen) onder woorden brengt.

Bestel Niet de race maar de reis hier

7. De kracht van wandelen – Wim Huijser
Dit boekje kwam ik onlangs ergens tegen en alhoewel ik eigenlijk al genoeg boeken op de plank heb staan om nog te lezen, moest ik hem gewoon meenemen. De ondertitel van het boek is ‘ontstressen in de natuur’ en het gaat over shinrin-yoku, oftewel het bosbaden. In het boek vind je vooral veel prachtige wandel-quotes, mooie foto’s en inspirerende verhalen over wandelen. Heerlijk om bij weg te dromen als je niet naar buiten kunt (of wilt) maar wel tot rust wilt komen.

Bestel de Kracht van wandelen hier

8. Het langste natuurpad van Nederland
Roots maakte ‘het langste natuurpad van Nederland‘ en daar word ik als natuurliefhebber echt heel blij van. Veel LAW’s in Nederland gaan namelijk toch grotendeels over verharde wegen en dat doet echt afbreuk aan de ervaring, vind ik. Ik kreeg dit boekje cadeau van vriendin Marieke (die mij in podcast 0 interviewt over mijn eigen avontuurlijke leven) en we liepen er inmiddels ook al een deel van. Het enige nadeel van een dergelijke wandeling vind ik dat de omschrijvingen niet super duidelijk zijn en je dus met het boekje in je hand loopt tijdens je hike. Waardoor je uiteindelijk ook weer minder oog hebt voor de natuur …

Bestel Het langste natuurpad van Nederland hier

9. Alleen – Tim Voors
Okee ook een verhaal over een man in deze lijst want ik heb echt van dit boek genoten op een bepaalde manier. Tim loopt in ‘Alleen‘ de welbekende Pacific Crest Trail en doet zijn verslag in dit boek. Wat het geheel zo bijzonder maakt zijn niet alleen zijn illustraties erbij, maar ook de verhalen achter de trail. Dus wie loopt het, hoe is de sfeer en hoe zwaar is het nu werkelijk. Eerlijk is eerlijk, het boek heeft mij doen inzien dat de PCT gezien de drukte toch niet helemaal mijn ding is en dat ik liever een wat rustiger trail doe in de toekomst.

Bestel Alleen hier

10. Met de zon als kompas – Caroline van Hemert
Alhoewel de naam van de auteur anders doet vermoeden, is Caroline Amerikaanse en woont ze in Alaska. Op een dag besluit ze dat haar werk (wat haar naar de meest bijzondere gebieden van Alaska brengt) haar niet voldoende energie meer geeft en besluit ze samen met haar vriend over land van Bellingham (bij Seattle) naar de arctische kust van Alaska te reizen. Per kano, te voet, met packrafts en op de ski’s. Indrukwekkend vind ik de manier waarop zij met de uitdagingen omgaan. Het lopen van het Pieterpad of zelfs de PCT is hierbij vergeleken maar een peuleschil, of zo lijkt het. Als Alaska liefhebber pur sang heb ik intens genoten van de avonturen van Caroline.

Bestel Met de zon als kompas hier

11. In de lengte – Myra de Rooy
Op haar 60e besloot ze op een bijzonder avontuur te gaan, namelijk een tocht van 3.000 kilometer door de Noorse bergen. Ze wisselt in de bergen avonturen in de winter af met de zomer en doorkruist in verschillende seizoenen het hoge noorden. Haar avonturen zijn beschreven in het boek ‘In de lengte’ en voorzien van prachtige foto’s. Daarnaast vertelt ze in het boek uitgebreid over de Sami, erg interessant voor wie meer wil lezen over deze bijzondere cultuur.

Luister de podcast met Myra hier
Bestel In de lengte hier

12. Fulltime avonturier – Tamar Valkenier
Tamar Valkenier zegde enkele jaren geleden alles in Nederland op: haar huis, haar baan en haar leven. Ze besloot fulltime avonturier te worden en vertrok op de fiets naar het zuiden. Daarna reisde ze onder meer door Mongolië, Nieuw-Zeeland (samen met Miriam Lancewood) en Jordanië. Als er iemand een avontuurlijk leven leidt is het Tamar wel.

Luister hier de podcast met Tamar
Bestel hier het boek ‘Fulltime Avonturier’

13. Dwaalspoort – Marica van der Meer
Ook Marica van der Meer was te gast in de podcast, om te vertellen over haar wereldreis op de fiets. Na haar verjaardagsfeestje besluit ze andersom terug naar huis te fietsen, oftewel de wereld over. In Antwerpen stapt ze op een vrachtschip naar Zuid-Amerika, vanuit waar ze naar het noorden fietst. Tot er ineens een virus opduikt …

Luister hier naar de podcast met Marica
Bestel hier het boek ‘Dwaalspoor’

Conclusie en disclaimer
Hopelijk heb ik je met dit artikel voorzien van een flinke dosis inspiratie en je wat nieuwe boekentips gegeven voor de herfst. In het artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk een bescheiden commissie, zonder extra kosten voor jou. Hiermee kan ik de podcast in de lucht houden en ervoor zorgen dat de website kan blijven bestaan. Alvast bedankt voor je overweging!

Nog meer inspiratie
De leukste podcasts voor avontuurlijke vrouwen
10 Toffe wandelbestemmingen in Europa
Outdoor spullen: wat heb je nou precies nodig?