Boekreview van ‘Chamlang’ van Myra de Rooy
In ‘Chamlang – de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie’, blikt avonturier Myra de Rooy terug op een bijzonder avontuur dat zij in 1988 ondernam. Samen met vijf andere avontuurlijke vrouwen organiseerde zij de eerste (en tot op heden enige) Nederlandse vrouwenexpeditie, waarbij ze een poging deden om zevenduizender Chamlang te beklimmen.
Myra had dit boek bij zich toen ze in februari bij mij op bezoek was voor de podcast die we opnamen over haar solo-tocht door Noorwegen. De Chamlang expeditie kwam toen slechts kort aan bod en toen Myra het boek na ons gesprek uit haar tas haalde, kocht ik deze direct van haar zonder naar de inhoud te kijken. De reden hiervoor was tweeledig:
1. ik ondersteun graag andere ondernemers door een product van ze te kopen.
2. Ik was enorm onder de indruk van haar boek Noorwegen in de lengte en aangezien ik van expeditieverhalen houd, leek dit me ook een goede keuze.
Een persoonlijk verhaal van A tot Z
Echter zijn veel traditionele expeditieboeken vooral gericht op de prestatie zelf in plaats van de reis er naartoe. Myra neemt de lezer aan de hand van haar dagboek en de dagboeken van haar expeditiegenoten mee in het gehele proces van de expeditie. Oftewel het moment waarop het zaadje werd geplant tot het bereiken van de top en wat er daarna gebeurde.
Als buitenstaander heb je eigenlijk niet echt een idee hoe een expeditie wordt opgezet. Hoe het werkt met sponsoren, voedsel, sherpa’s en klimtouwen. In detail maar nooit tot vervelens toe legt Myra uit hoe zij het voor elkaar hebben gekregen met zes vrouwen op een expeditie naar Chamlang te gaan in zowel fysiek als financieel opzicht. Ook biedt ze een interessant kijkje achter de schermen van het persoonlijke traject. Hoe doe je dat met je werk? En je relatie? Hoe bereid je je mentaal voor? Maar ook: wat moet er met jouw lichaam gebeuren als je verongelukt op de berg? Daar waar mannen het vaak over de prestatie hebben, heeft Myra het vooral over het gevoel en de weg er naartoe. Maar ook: de strubbelingen onderling (al waren dat er *spoiler* maar weinig), hoe je met hygiëne omgaat, welke angsten ze tegen kwam op haar pad en hoe ze geen overwinning maar juist opluchting ervoer op de top. En tenslotte, hoe haar partner Hans haar na de expeditie vroeg een keuze te maken tussen hem en haar klimmersleven.
Een must-read voor de avontuurlijke vrouw!
Ik las het boek tijdens mijn afgelopen vakantie in Zweden, elke avond een hoofdstuk voor het slapengaan. Het boek bevat tevens een serie fotopagina’s waarbij je een (klein) beeld kunt vormen van de omvang van de expeditie en de schoonheid van de Himalaya. De technische praat die in veel expeditieboeken voorkomt, blijft achterwege. Het boek is lekker vrouwelijk en voorzien van een flinke dosis humor en emotie. Een echte must-read voor de avontuurlijke vrouw dus!
Steun Myra en mij!
Wil je Myra en mij steunen door haar boek te kopen? Bestel dan het boek op Bol.com:
Meer boekreviews en boeken voor Avontuurlijke Vrouwen vind je hier.